Ze kan écht niet meer thuis blijven wonen
Op een drukke werkdag belt Martien, de mantelzorger van mijn cliënt Lia. Hij klinkt gespannen: "Het gaat erg slecht met Lia, ze gaat snel achteruit en heeft het eten laten aanbranden. Ze kan écht niet meer thuis blijven wonen." Ik hoor de paniek in zijn stem. Hij vertelt dat hij net op bezoek was en ontdekte dat Lia het eten had laten aanbranden. Terwijl de keuken al vol rook stond, was zij nietsvermoedend in een andere kamer aan het opruimen. Ze had niets in de gaten en hoorde het brandalarm niet. Voor Martien was dit de druppel: "Straks gaat het écht mis."
We bespreken de situatie en ik stel voor om het gas af te sluiten. Op die manier kan Lia niet meer koken, maar haar familie kan kant-en-klaarmaaltijden regelen, die ze alleen nog hoeft op te warmen. Martien is even stil. "Ja… misschien is dat een tussenoplossing," zegt hij uiteindelijk. Ik merk dat hij zich nog steeds zorgen maakt, maar het idee dat Lia nog even in haar vertrouwde omgeving kan blijven, stelt hem enigszins gerust. Het doet pijn om haar zo te zien, maar verhuizen naar een verpleeghuis om zo’n incident voelt als een te zware stap.
Tussen vrijheid en veiligheid
Als casemanager dementie werk ik samen met families en zorgverleners om de juiste balans te vinden tussen vrijheid en veiligheid. Elke situatie vraagt om een afweging. Voor nu kan Lia in haar huis blijven, zolang er extra toezicht en ondersteuning is. Haar vrijheid wordt iets ingeperkt, maar zolang het geen gevaar oplevert, mag ze nog steeds doen wat haar gelukkig maakt.
Een week later belt Martien opnieuw. "Lia moppert nog steeds dat ze niet mag koken, maar ze lijkt er langzaam aan te wennen. En ik slaap nu in elk geval weer iets beter."
Ken jij iemand in je omgeving met dementie en wil je daar graag meer over weten? * Alzheimer Café; iedere derde donderdagavond van de maand (m.u.v. juli en augustus dan op donderdagmiddag) bij Wijhuis De Westwijzer in Helmond. * Infopunt Mantelzorg; iedere dinsdagmiddag (m.u.v. schoolvakanties) in de bibliotheek in Helmond. * Op zoek naar nog meer activiteiten met als thema dementie? Bekijk dan het jaarprogramma 2025 van Dementievriendelijke gemeente Helmond
Openstellen voor een gesloten wereld(derde verhaal)
Bij binnenkomst zie ik haar even twijfelen. Ze blijft in de deuropening staan, werpt een blik op de andere mantelzorgers in het lokaal en trekt haar jas wat steviger om zich heen. “Ik weet eigenlijk niet of ik dit wel kan,” zegt ze als ik haar welkom heet. Een onzekerheid, die ik bij meer deelnemers zie.
Als coördinator van Dementievriendelijk Helmond was ik aanwezig bij de training Omgaan met dementie voor mantelzorgers, georganiseerd door LEVgroep Helmond. Deze training, speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers, wordt gegeven door een ervaren trainster die zowel professioneel als privé met dementie te maken heeft. Tijdens de bijeenkomsten worden veel praktijkvoorbeelden gedeeld en is er volop ruimte voor inbreng van de deelnemers.
Over twijfels in gesprek
Ik verwelkomde zestien mantelzorgers. In het begin was hun aarzeling zichtbaar; sommigen schuifelden onwennig naar binnen, anderen leken zenuwachtig voor wat komen ging. Maar in de pauze was de sfeer totaal anders. Mantelzorgers zaten met elkaar in gesprek, deelden hun persoonlijke ervaringen, spraken open over hun twijfels en worstelingen en durfden zelfs hun schuldgevoelens uit te spreken.
Het was prachtig om te zien hoe ze elkaar vonden, hoe ze zich herkenden in elkaars verhalen en voelden dat ze er niet alleen voor stonden. Iedere training opnieuw ben ik onder de indruk van de snelheid waarmee mantelzorgers zich durven openstellen. Ik ben er trots op dat wij, door een veilige omgeving te bieden en een waardevolle training neer te zetten, hieraan kunnen bijdragen.
Ken jij iemand in je omgeving met dementie en wil je daar graag meer over weten? * Alzheimer Café; iedere derde donderdagavond van de maand (m.u.v. juli en augustus dan op donderdagmiddag) bij Wijkhuis De Westwijzer in Helmond. * Infopunt Mantelzorg; iedere dinsdagmiddag (m.u.v. schoolvakanties) in de bibliotheek in Helmond. * Op zoek naar nog meer activiteiten met als thema dementie? Bekijk dan het jaarprogramma 2025 van Dementievriendelijke gemeente Helmond
Zorg jij voor een naaste en kun je wel wat ondersteuning gebruiken?
‘Ik zing weer mee!’ (tweede verhaal)
Roos is een dame op respectabele leeftijd die altijd erg actief is geweest. Ze tuiniert, zingt en gymt er op los. De diagnose Alzheimer dementie verandert hier weinig aan. ‘Ik weet dat ik het heb, accepteer het en ga ermee om’.
Tot nu toe werd zij nauwelijks beperkt door haar dementie. Af en toe is ze wat vergeetachtig en onrustig, maar dat is het dan ook. ‘Zolang ik kalm blijf en even rustig aan doe, komt het vergeten vanzelf weer terug.’
Kwaliteit van leven
Als casemanager dementie begeleid ik haar al een aantal jaar. Ze krijgt in de loop der tijd wat meer hulp, zoals huishoudelijke ondersteuning en de thuiszorg kijkt mee bij het innemen van haar medicatie. Ze heeft kwaliteit van leven, totdat haar geheugen haar steeds vaker in de steek laat. ‘Ik weet de weg naar het zangkoor niet meer, nu kan ik niet meer gaan zingen’.
Denken in mogelijkheden
In ons werk denken we niet in problemen, maar in oplossingen. Ik zoek het een en ander uit en vind een koor voor mensen met dementie. Deelnemers worden gekoppeld aan een maatje die hen ondersteunt als het even lastig is. Er is zelfs vanuit vrijwilligerswerk vervoer geregeld van en naar de kerk, waar de groep oefent.
Vergeet niet te zingen
Ik opper dit idee bij Roos. We besluiten samen om een keer te gaan kijken. Ze wordt gekoppeld aan een maatje en het is gelijk gezellig. ‘Wat een goed idee is dit!’ roept ze naar mij, ik zie haar stralen. De volgende keer rijdt zij met een vrijwilliger mee. Ze hoeft nergens over na te denken, alleen maar op tijd klaar te staan. Haar dochter belt haar vooraf, zo staat ze elke week klaar.
Blijven meedoen
Dat is het doel van mijn werk: niet bij de pakken neer zitten over wat niet meer lukt, maar kijken naar wat wél kan. Er wordt heel veel georganiseerd voor mensen met Alzheimer. Met een beetje creativiteit is er altijd een weg vooruit. Roos bewijst het – en zingt weer met volle borst mee.
Kijk voor meer informatie over zingen in het koor:
https://lambertusconcerten.nl/vergeet-niet-te-zingen-2/
Ken jij iemand in je omgeving met dementie en wil je daar graag meer over weten?
* Alzheimer Café; iedere derde donderdagavond van de maand (m.u.v. juli en augustus dan op donderdagmiddag) bij Wijhuis De Westwijzer in Helmond.
* Infopunt Mantelzorg; iedere dinsdagmiddag (m.u.v. schoolvakanties) in de bibliotheek in Helmond.
* Op zoek naar nog meer activiteiten met als thema dementie? Bekijk dan het jaarprogramma 2025 van Dementievriendelijke gemeente Helmond
Neem dan deel aan één van de trainingen/bijeenkomsten speciaal voor mantelzorgers vanuit LEVgroep Helmond. Samen in gesprek; wat doet mantelzorg met jou? (5 bijeenkomsten) Voor wie? Voor mantelzorgers van 50 jaar of ouder uit Helmond of die zorgen voor iemand uit Helmond en open staan om in gesprek te gaan over zingeving. Inhoud: Het kan steunend en verrijkend zijn om met andere mantelzorgers in gesprek te gaan over deze levensvragen, in ieder geval kan je herkenning en begrip bij elkaar vinden. Wanneer we geconfronteerd worden met de uitdagingen van het zorgen voor een naaste, kan dit allerlei levensvragen oproepen. Levensvragen zijn diepgaande vragen waar niet altijd een antwoord op te vinden is of waar we niet de tijd voor (kunnen) nemen als we naast ons eigen leven ook zorgen voor iemand anders.
Deze vragen gaan vaak over onszelf, over hoe we naar het leven kijken en ervaren en over hoe we zin beleven, kortom over jouw zingeving. Deze vragen kunnen ontstaan door mooie ervaringen of moeilijke omstandigheden. Donderdag 13 maart Donderdag 10 april Donderdag 15 mei Donderdag 19 juni Donderdag 3 juli Van 19.00 – 21.00 uur in Wijkhuis ’t Brandpunt, Biezenlaan 29 in Helmond (Brandevoort). Voor degene die graag wil meedoen maar niet in de gelegenheid is om in de avond aan te sluiten, neem dan toch contact op met bovengenoemde contactpersonen want dan kan ik bekijken of we een nieuwe groep kunnen starten in de ochtend / middag vanaf oktober 2025.
Dit geldt ook voor de mantelzorgers die jonger zijn dan 50 jaar maar die zorgen voor een naaste die ernstig ziek is en aan deze ziekte kan overlijden (palliatief of terminaal is). Workshop 'Antwoorden op levensvragen voor mantelzorgers / familie-opstellingen' Voor wie? Deze workshop is bedoeld voor mantelzorgers uit Helmond. Inhoud: Een kennismaking met familieopstellingen voor mantelzorgers. Soms is het fijn om helderheid te krijgen in waar je in je leven steeds tegenaan loopt.
Hiervoor is een familieopstelling een zeer verhelderend hulpmiddel. Vragen van mantelzorgers die in een opstelling aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld:
- Wat zijn mijn dromen en wensen? - Hoe komt het dat ik mezelf wegcijfer of dat ik mijn grens niet aangeef? - Hoe komt het dat ik geen hulp vanuit mijn omgeving vraag of aanvaard? - Wat doen verdriet, boosheid of teleurstelling in mijn leven? - Welke rol en invloed hebben boodschappen uit het verleden (van mijn vader en moeder)nog steeds in mijn leven en hoe kan ik hier meer los van komen? Maandag 7 april van 19.30 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) bij LEVgroep, Penningstraat 55 in Helmond. Training Omgaan met dementie voor mantelzorgers (3 bijeenkomsten) Voor wie? Voor mantelzorgers welke zorgen voor iemand met dementie. Inhoud: Beter om leren gaan met iemand met dementie. Omgaan met dementie is niet altijd gemakkelijk. Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsstoornissen. Tijdens deze cursus worden je kennis en vaardigheden aangereikt om hiermee om te gaan. Woensdag 2 april 2025 Woensdag 9 april 2025 Woensdag 16 april 2025 Van 19.00 – 21.00 uur bij LEVgroep, Penningstraat 55 in Helmond.
De mantelzorg (eerste verhaal)
Zorgen voor een familielid of naaste, dat doe je gewoon… Toch ben jij als mantelzorger soms echt een superheld: je doet en regelt ’t maar even.
Ben jij een Helmondse mantelzorger? En vind jij belangrijk om het ‘goed voor mekaar’ te hebben? Vraag dan nu een GoedVoorMekaarGesprek aan.
In dit gratis coachgesprek krijg jij de fraaie GoedVoorMekaarBox met allerlei mantelzorginformatie én de nodige Helmondse kadootjes. Slim om te doen, want je helpt zo jezelf en tegelijk andere mantelzorgers. Project GoedVoorMekaarBox onderzoekt namelijk hoe mantelzorgondersteuning in Helmond beter kan, en daar kunnen jouw ervaringen, verhaal en ideeën bij helpen!
Doe je ook mee?
Algemene info:
- GoedVoorMekaar website (met aanmeldfunctionaliteit en promotievideo)
- GoedVoorMekaarNieuwsbrieven
- GoedVoorMekaar team (oud projectleden en huidige projectleden)
- Flyer Infopunt